a jaka będzie następna taka, że da resztę 1? 13 + 4 = 17
a następna? 17 + 4 = 21
a następna? 21+ 4 = 25
itd.
a jaka będzie ostatnia (największa) taka liczba? hmmm największa podzielna przez 4 to będzie
'96' więc największa dająca resztę 1 to będzie '96+1' czyli '97'
więc masz obliczyć sumę tych liczb czyli:
13+17+21+25+....+97
zauważasz że jest to ciąg ARTYRMETYCZNY o r (róznicy) wynoszącej 4.
a1 = 13
an = 97
korzystając z defnicji ciągu arytmetycznego wiesz, że an = a1 + (n−1)*r ... stąd masz, że:
97 = 13 + (n−1)*4 ... wyliczasz 'n'
następnie wiesz, że suma 'n' wyrazów ciągu arytmetycznego dana jest wzorem:
| a1 + an | ||
Sn = | * n ... podstawiasz dane i wyliczasz | |
| 2 |