pochodna F(x) = - sinx
kwiatek: mam głupie pytanie o pochodną.
Pochodna z f(x) = sinx wynosi cos x
a więc ile wynosi pochodna z −sinx

?
ten minus nic nie zmienia ?
3 kwi 16:05
Basia:
zmienia: (−sinx)' = (−1*sinx)' = −1*(sinx)' = −cosx
3 kwi 16:06
kwiatek: ahaaa. DZIĘKI WIELKIE

czyli tak samo pochodna f(x)= − ln(x)
wynosi − 1/x

<−−−− tutaj dodaję znak minus zamiast zwykłego −1/x
3 kwi 16:08
Artur z miasta Neptuna:
jak najbardziej
po prostu '−' to tak naprawdę '−1' a wiesz, że (cf(x))' = c(f(x))'
3 kwi 16:09
kwiatek: znam ten wzór tylko nie wiem co to jest c w nim i może dlatego nie umiem go zastosować...
3 kwi 16:10
kwiatek: a możesz mi jeszcze sprawdzić czy pochodna z f(x) = x*sin(2x+1) wynosi
sin(2x+1) + 2x(cos(2x+1))

bo nie wiem czy dobrze robię...
3 kwi 16:12
Artur z miasta Neptuna:
c = constans = 'stała' = jakaś tam liczba (a nie zmienna np. 'x')
3 kwi 16:12
Artur z miasta Neptuna:
dlatego na przykład:
(2x)' = 2(x)' = 2*1 = 2
3 kwi 16:13
Artur z miasta Neptuna:
dobrze
3 kwi 16:13
kwiatek: o super. dzięki

miłego dnia
3 kwi 16:14