Wyznacz te wartości parametru m, dla których rozwiązaniem układu równań
Maleńka: Pomóżcie



Wyznacz te wartości parametru m, dla których rozwiązaniem układu równań:
| ⎧ | 2x + y = m | |
| ⎩ | x + 3y = 2 |
|
jest para liczb :
− dodatnich
− różnych znaków .
3 kwi 15:54
Basia:
drugie mnożę obustronnie przez (−2)
2x + y = m
−2x − 6y = −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−5y = m−4
5x + 3(4−m) = 10
5x +12 −3m = 10
5x = −2 − 3m
no to teraz:
(1)
rozwiąż
(2)
rozwiąż
3 kwi 16:12
Maleńka: dziękuje bardzo. Tylko to nie jest takie łatwe nie bardzo wiem do jakiej postaci mam to
doprowadzić...
3 kwi 16:21
pigor: ... no to np. tak : mnożąc stronami 2−gie równanie przez −2, dodając je
stronami i dopisując 1−sze równanie mamy układy równoważne:
2x+y=m i −2x−6y=−4 ⇔ −5y=m−4 i x=2−3y ⇔ y=
15(4−m) i x=2−
35(4−m) ⇔
⇔ y=
15(4−m) i x=
15(10−4+m) ⇔
x=15(6+m) i
y=15(4−m), no to
warunki zadania będą spełnione ⇔
(xy>0 i x+y>0) albo
xy<0 ⇔
(
15(6+m)*
15(4−m)>0 i
15(6+m)+
15(4−m)>0) albo
15(6+m)*
15(4−m)<0
⇔ ( (m+6)(m−4)<0 i 10>0 )
albo (m+6)(m−4)>0 ⇔
dla
−6<m<4 , czyli
m∊(−6;4) − rozwiązanie jest parą liczb dodatnich ,
albo
dla
m<−6 lub m>4 , czyli
m∊(−∞;−6)U(4;+∞) − rozwiązanie jest parą liczb różnych
znaków .
3 kwi 16:34
Basia:
(1) każdą nierówność rozwiązujesz oddzielnie; potem szukasz części wspólnej zbioru rozwiązań
pomnóż każdą obustronnie przez 5
(2)
| −(2+3m)(4−m) | |
| < 0 /*(−25) |
| 25 | |
(2+3m)(4−m) > 0
wymnóż i rozwiąż zwykłą nierówność kwadratową (Δ, itd)
3 kwi 16:34
pigor: ...

niestety popełniłem w x−ie błąd , powinno wyjść jak u
Basia
powyżej , czyli
x=−35(m+23) . ...
3 kwi 16:41
Maleńka: dziękuje wam bardzo serdecznie
3 kwi 16:45
pigor: ... no, ale mam inne zdanie co do nierówności :
(2+3m)(4−m) > 0 wymnóż i rozwiąż zwykłą nierówność kwadratową (Δ, itd) w poście z godziny
16.34. powyżej ,
mianowicie nic nie wymnażaj

bo po co

, szkoda czasu tylko dalej np. tak :
wyłącz z pierwszego nawiasu 3 , a z drugiego −1 przed nawias i otrzymasz
nierówność równoważną :
−3(m+
23)(m−4)>0 i na osi z wykresu odczytujesz ⇔
m∊(−23;4) . i tyle .
3 kwi 17:25
Maleńka: dzięki
3 kwi 18:17