prosze o pomoc!
justyna: w pierwszej urnie jest 4 kule biale i 3 niebieskie a w drugiej 5 kul bialych i 2 niebieskie.
rzucamy symetryczna kostka sześcienna. jeśli wypadnie co najmniej 5 oczek to losujemy kule z
urny pierwszej w przeciwnym wypadku z urny drugiej.
3 kwi 15:54
xxxd: 1. 4b, 3n,
2. 5b, 2n
A− zdarzenie polega na tym, że jeśli wypadnie co najmniej 5 oczek to losujemy kule z urny
pierwszej, w przeciwnym wypadku z drugiej.
Czyli oczek musi być 5 lub 6 czyli A=2,
A/Q= 2/6= 1/3 to jest prawdopodobieństwo zdarzenia A.
3 kwi 15:58
justyna: czy to na pewno bedzie dobrze?bardzo mi na tym zalezy...
3 kwi 16:00