matematykaszkolna.pl
Wyznaczanie elementów zbioru Nex: Wyznaczyć elementy następujących zbiorów: a.) {{a,b}.{{a,b}},{∅}} b.) {{a,b}.{{a,b}},∅} W a.) wg mnie powinno być {a,b}, ale czy zatem w b.) także będzie {a,b}? Jeśli tak, to dlaczego?
3 kwi 15:45
Basia: czegoś chyba nie dopisałeś w treści zadania rozumiem, że podane zbiory to zbiory wszystkich podzbiorów zbiorów A (B) np: dla A={a,b} będzie { {a,b}; {a}; {b}; ∅ } przy takim podejściu będzie: B = { {a,b} } natomiast do A nic mi nie pasuje, bo wśród wszystkich podzbiorów musi być ∅ gdyby było { {a,b}; {{ab}}; {∅}; ∅} to A= { {a,b}; ∅ } albo nie dopisałeś ∅, albo chodzi o coś innego
3 kwi 16:04
Nex: Właśnie nie ma nic innego, a odpowiedzi do tego też brak emotka Chodzi o przedmiot matematyka dyskretna co prawda, ale są to zwykłe operacje i działania na zbiorach. Inne przykłady: {x∊ℕ:x>0} Elementami tego zbioru będą elementy z zakresu <1,+) ? {x∊ℕ:x=2 v x=3} Elementy tego zbioru = {2,3}? Taki jest zapis w tych zadaniach i tak też ono brzmi jak je zapisałem emotka
3 kwi 16:49
Basia: no to po prostu wypisujemy: (a) {a,b} {{a,b}} {∅} (b) {a,b} {{a,b}} ∅ uwaga: {∅} ≠ ∅ czyli różnica między przykładami jest
3 kwi 16:52
Nex: hm, no dobra, a czy w takim razie taki zapis jest poprawny? A={{1,2},{2,3} B={1,2,3} A≠B ? Czy elementami zbioru A nie są: {1,2,2,3}? Wtedy teoretycznie te dwa zbiory są równe, czy nie?
3 kwi 16:59
Basia: oczywiście, że A≠B elementami zbioru Bliczby: 1,2,3 elementami zbioru Azbiory: {1,2} {1,3}
3 kwi 17:01
Nex: Dodatkowo, zadanie brzmi wyznacz elementy zbiorów, czyli mamy je nie tylko wskazać, ale i wyznaczyć, jeżeli są podzbiory to chyba mozna je rozpisac?
3 kwi 17:01
Nex: Aha, no takie podejście zmienia juz moja koncepcję emotka Dzięki
3 kwi 17:02
Basia: co Ty studiujesz ? bo to jakiś taki elementarny wstęp do teorii mnogości za prosty, jak dla mnie, na matematykę, ale na innych studiach chyba ciut mało przydatny ?
3 kwi 17:05
Nex: emotkaInformatyka, jest to zaległy przedmiot z pierwszego roku... Oczywiście teraz zbyt naukowo podchodzę do niektórych przykładów i tak to potem wygląda... emotka
3 kwi 17:10