Wyznaczanie elementów zbioru
Nex: Wyznaczyć elementy następujących zbiorów:
a.) {{a,b}.{{a,b}},{∅}}
b.) {{a,b}.{{a,b}},∅}
W a.) wg mnie powinno być {a,b}, ale czy zatem w b.) także będzie {a,b}? Jeśli tak, to
dlaczego?
3 kwi 15:45
Basia:
czegoś chyba nie dopisałeś w treści zadania
rozumiem, że podane zbiory to zbiory wszystkich podzbiorów zbiorów A (B)
np: dla A={a,b} będzie { {a,b}; {a}; {b}; ∅ }
przy takim podejściu będzie:
B = { {a,b} }
natomiast do A nic mi nie pasuje, bo wśród wszystkich podzbiorów musi być ∅
gdyby było { {a,b}; {{ab}}; {∅}; ∅} to A= { {a,b}; ∅ }
albo nie dopisałeś ∅, albo chodzi o coś innego
3 kwi 16:04
Nex: Właśnie nie ma nic innego, a odpowiedzi do tego też brak

Chodzi o przedmiot matematyka
dyskretna co prawda, ale są to zwykłe operacje i działania na zbiorach.
Inne przykłady:
{x∊ℕ:x>0}
Elementami tego zbioru będą elementy z zakresu <1,+
∞) ?
{x∊ℕ:x=2 v x=3}
Elementy tego zbioru = {2,3}?
Taki jest zapis w tych zadaniach i tak też ono brzmi jak je zapisałem
3 kwi 16:49
Basia:
no to po prostu wypisujemy:
(a) {a,b} {{a,b}} {∅}
(b) {a,b} {{a,b}} ∅
uwaga: {∅} ≠ ∅ czyli różnica między przykładami jest
3 kwi 16:52
Nex: hm, no dobra, a czy w takim razie taki zapis jest poprawny?
A={{1,2},{2,3}
B={1,2,3}
A≠B ?
Czy elementami zbioru A nie są: {1,2,2,3}? Wtedy teoretycznie te dwa zbiory są równe, czy nie?
3 kwi 16:59
Basia:
oczywiście, że A≠B
elementami zbioru B są liczby: 1,2,3
elementami zbioru A są zbiory: {1,2} {1,3}
3 kwi 17:01
Nex: Dodatkowo, zadanie brzmi wyznacz elementy zbiorów, czyli mamy je nie tylko wskazać, ale i
wyznaczyć, jeżeli są podzbiory to chyba mozna je rozpisac?
3 kwi 17:01
Nex: Aha, no takie podejście zmienia juz moja koncepcję

Dzięki
3 kwi 17:02
Basia:
co Ty studiujesz ? bo to jakiś taki elementarny wstęp do teorii mnogości
za prosty, jak dla mnie, na matematykę, ale na innych studiach chyba ciut mało przydatny ?
3 kwi 17:05
Nex: 
Informatyka, jest to zaległy przedmiot z pierwszego roku... Oczywiście teraz zbyt naukowo
podchodzę do niektórych przykładów i tak to potem wygląda...
3 kwi 17:10