Graniastosłup prawidłowy
Magda: Graniastosłup prawidłowy ma w podstawie kwadrat o długości boku a. Przekątna prostopadłościanu
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz pole powierzchni tego
graniastosłupa i jego objętość.
3 kwi 15:35
Errant:

d=2
√2
tgα=H/d
H=d*tgα
V=a
2*d*tgα
Pc=2*a
2+4*a*d*tgα
Pc=2a(a+4*d*tgα)
3 kwi 15:50
Errant: Rysujcie sobie różne przekroje graniastosłupów.. itp oraz poszukajcie różnych ich zależności.
Na bank ułatwi wam to rozwiązywanie zadań tego typu
3 kwi 15:53