ciągi
lil: Proszę o pomoc. Wykaz że ciąg o wyrazie ogólnym a
n=
√3n −3 jest arytmetyczny, oraz wykaż, że
| | 1 | |
ciąg o wyrazie ogólnym an=7−( |
| )x+5 jest geometryczny. Jak to zrobić? |
| | 3 | |
3 kwi 15:02
Artur z miasta Neptuna:
a
n+1 − a
n =
√3(n+1) − 3 − (
√3n − 3) =
√3(n+1) −
√3n to nie jest ciąg arytmetyczny
chyba miało być: a
n =
√3*n − 3 ... co nie

3 kwi 15:06
lil: no właśnie tak mi wyszło i nie wiedziałam czy coś dalej z tym robić. Czyli normalnie zostawić i
napisać, ze nie jest arytmetyczny?
3 kwi 15:10
Artur z miasta Neptuna:
możesz np zrobić tak:
| | √3(n+1)−√3n | | √3(n+1)+√3n | |
r = √3(n+1) − √3n = |
| * |
| = |
| | 1 | | √3(n+1)+√3n | |
| | 3n + 3 − 3n | | 3 | |
= |
| = |
| ... zależy od 'n' ⇒ to nie jest ciąg |
| | √3(n+1)+√3n | | √3(n+1)+√3n | |
arytmetyczny
3 kwi 15:21