rozwiąż równanie
Cyla: sinxcosxcos2x + sin2x = 12 + 12 tg2x
3 kwi 14:34
Cyla: | sinxcosx | |
| = 12 + 12 tg2 x |
| cos2x + sin2 x | |
3 kwi 14:42
Artur z miasta Neptuna:
| sinxcosx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
| = |
| = |
| = |
| cos2x + sin2x | | (cos2x − sin2x) + sin2x | | cos2x | |
więc otrzymujesz:
tg
2x − 2tgx + 1 = 0
s = tgx
s
2−2s+1 = 0
...
i dalej chyba sobie poradzisz, prawda

3 kwi 14:49
Cyla: super.. dziękuje ślicznie

.. to moje początki z trygonometrią i jeszcze nie kojarze tak gdzie
co na co zamienić..

jestem bardzo wdzięczna
3 kwi 14:52
Skipper:
tg
2α−2tgα+1=0
(tgα−1)
2=0 ... i wszystko jasne −
3 kwi 14:52
Cyla: czy moge jeszcze prosić o wytlumaczenie na podstawie czego z (cos2x − sin2x) + sin2x
zrobilo sie cos2x
3 kwi 14:55
Cyla: aaa.. wybaczcie myślałam że tam jest mnożenie..
3 kwi 14:56
Cyla: nie było pytania
3 kwi 14:56
Artur z miasta Neptuna:
ostatecznie ... Ci wybaczę
3 kwi 14:56