Zbadaj przebieg zmienności funkcji
onaniewie: Zbadaj przebieg zmienności funkcji:
y=ln3x+3ln2x
Z góry dziękuję za pomoc.
3 kwi 14:30
Artur z miasta Neptuna:
a czego nie wiesz?
jak się robi? czy co ?
a co wiesz?
3 kwi 14:55
onaniewie: dziedzina, granice, wszystko. Zmieniono nam nauczycielkę od matmy która chyba wiecznie ma
zespół napięcia przedmiesiączkowego, zadaje nam takie prace domowe. Jeżeli masz czas to
pięknie proszę o całość zadania (głównie chodzi o asymptoty i granice, maksima, tabelkę i
wykres zrobię sama) z góry dzięki za pomoc
3 kwi 15:25
Artur z miasta Neptuna:
D
f = (0,+
∞) .... bo x≥0
czyli funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta.
lim
x−>0+ y(x) = lim
0+ ln
2x(lnx + 3) = [(+
∞) * (−
∞) = −
∞] = −
∞ (asymptota pionowa
jednostronna)
lim
x−>+∞ y(x) = lim
+∞ ln
2x(lnx + 3) = [(+
∞) * (+
∞) = +
∞] = +
∞ (brak asymptoty poziomej)
| | y(x) | | ln3x + 3ln2x | | ∞ | |
limx−>+∞ |
| = lim+∞ |
| = [ |
| ] z D'Hospitala = |
| | x | | x | | ∞ | |
| | | | 3ln2x + 6lnx | | ∞ | |
= lim |
| = lim |
| = [ |
| ] z D'Hospitala = |
| | 1 | | x | | ∞ | |
| | | | 6lnx + 6 | | ∞ | |
= lim |
| = lim |
| = [ |
| ] z D'Hospitala = |
| | 1 | | x | | ∞ | |
| | | | 6 | |
= lim |
| = lim |
| = 0 ... czyli a=0 ... czyli brak asymptoty ukośnej |
| | 1 | | x | |
3 kwi 15:36
3 kwi 15:38
onaniewie: Dzieki piękne za poświęcony czas, wesołych świąt
3 kwi 16:13
Artur z miasta Neptuna:
i wzajemnie ... i nie katuj się matmą ... koło dopiero po świętach będziesz miała
3 kwi 16:14
onaniewie: jak już mam Cię na linii dobry człowieku to powiedz tylko czy dobrze:
Badanie pierwszej pochodnej:
| | 6(lnx+1) | |
f'(x) = |
| bo x∊D |
| | x | |
f'(x) = 0, więc x=e tak ?
3 kwi 16:46
Basia:
lnx + 1 = 0
lnx = −1
x = e−1
3 kwi 16:47
Artur z miasta Neptuna:
chwila chwila
| | 1 | | 1 | | 3ln2x + 6lnx | |
f'(x) = 3ln2x* |
| + 6lnx* |
| = |
| |
| | x | | x | | x | |
a nie to co Ty napisałaś

więc tak:
∀
x∊Df x>0
3ln
2x + 6lnx = 0 ⇔ 3lnx(lnx+2) = 0 ⇔ lnx = 0 lub lnx = −2 ⇔ x=1 lub x=e
−2
patrz drugi link, który podałem
3 kwi 16:49
onaniewie: Aż wstyd mi za to co tam napisałam, jasne że masz rację
3 kwi 16:50
Artur z miasta Neptuna:
no to teraz już Ciebie zostawiam z ta cudowna Analizą Matematyczną

i idę na fajkę po czym
wracam do domu zjeść jakiś obiad
miłego robienia przebiegów i do zobaczenia na całkach
3 kwi 16:53
onaniewie:
3 kwi 16:57
Artur z miasta Neptuna:
już wróciłem

u mnie czas na parę 'beleczek'
3 kwi 17:30
onaniewie: Jak wygląda druga pochodna tej funkcji ?
3 kwi 18:37
Karinacin: Dobra już mam
3 kwi 20:07
onaniewie: Ja też
| 6lnx + 6 | |
| i potem że x=e−1 |
| x2 | |
3 kwi 20:11
onaniewie: x2 tam jest
3 kwi 20:14
Karinacin: ok
3 kwi 20:14