Zadanie z podobienstwa "suma kombinacji"
Kondzio: Z grupy osób, w której jest 5 kobiet , wybrano 3 osobową delegacje. Prawdopodobieństwo tego, że
w delegacji jest więcej kobiet niż mężczyzn wynosi 6/7.
Oblicz ilu jest mężczyzn w tej grupie.
z tego co zrozumiałem z zadania to że trzeba rozwiązywać zadanie z kombinacji bo nie jest ważna
kolejność.
|Ω|= (5+n)(4+n)(3+n)
ale problem mam z A
gdyż ...
muszą być 2 kobiety a ostatni musi być wylosowany z całej grupy ...
czyżby więc
i z tego mi wyszło coś takiego :
n
3 + 4*n
2 + 31*n +5 =0
i jak to niby rozwiązać?!
3 kwi 14:06
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze .... nie do końca dobrze rozumujesz, bo:
jest więcej kobiet niż mężczyzn oznacza, że delegacja jest postaci:
2k i 1m LUB 3k
bo wybierasz z danej grupy ileś osób
3 kwi 14:14
Artur z miasta Neptuna:
Ω też masz źle wyznaczoną ... |Ω| ≠ (5+n)(4+n)(3+n) jeżeli zakładasz, że kolejność nie gra roli
(w takiej Ω kolejność odgrywa rolę)
więc albo zmieniasz |Ω| albo |A|, którą podałem wyżej
3 kwi 14:16
Bogdan:
| | | | (n + 5)(n + 4)(n + 3) | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 1*2*3 | |
| | | | | | | | | | 5*4 | | 5*4*3 | |
|A| = | * | + | * | = n* |
| + 1* |
| = 10(n + 1) |
| | | | | | 1*2 | | 1*2*3 | |
| | 10(n + 1) | | 6 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | | | (n + 5)(n + 4)(n + 3) | | |
| | | | 1*2*3 | |
| | 7 | |
Po uporządkowaniu otrzymujemy równanie: n
3 + 12n
2 − 23n − 10 = 0 i n∊N
+
Równanie to jest spełnione dla n = 2
3 kwi 14:25