matematykaszkolna.pl
Zadanie z podobienstwa "suma kombinacji" Kondzio: Z grupy osób, w której jest 5 kobiet , wybrano 3 osobową delegacje. Prawdopodobieństwo tego, że w delegacji jest więcej kobiet niż mężczyzn wynosi 6/7. Oblicz ilu jest mężczyzn w tej grupie. z tego co zrozumiałem z zadania to że trzeba rozwiązywać zadanie z kombinacji bo nie jest ważna kolejność. |Ω|= (5+n)(4+n)(3+n) ale problem mam z A gdyż ... muszą być 2 kobiety a ostatni musi być wylosowany z całej grupy ... czyżby więc

nawias
n+5
nawias
nawias
1
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

|A|=
[i tu ma być * ?] *

i z tego mi wyszło coś takiego : n3 + 4*n2 + 31*n +5 =0 i jak to niby rozwiązać?!
3 kwi 14:06
Artur z miasta Neptuna: po pierwsze .... nie do końca dobrze rozumujesz, bo: jest więcej kobiet niż mężczyzn oznacza, że delegacja jest postaci: 2k i 1m LUB 3k

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

|A| =
*
+

bo wybierasz z danej grupy ileś osób emotka
3 kwi 14:14
Artur z miasta Neptuna: Ω też masz źle wyznaczoną ... |Ω| ≠ (5+n)(4+n)(3+n) jeżeli zakładasz, że kolejność nie gra roli (w takiej Ω kolejność odgrywa rolę) więc albo zmieniasz |Ω| albo |A|, którą podałem wyżej
3 kwi 14:16
Bogdan: rysunek

nawias
n + 5
nawias
nawias
3
nawias
 (n + 5)(n + 4)(n + 3) 
|Ω| =
=

1*2*3 

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias
 5*4 5*4*3 
|A| =
*
+
*
= n*

+ 1*

= 10(n + 1)
     1*2 1*2*3 
 10(n + 1) 6 
P(A) =

=

(n + 5)(n + 4)(n + 3) 

1*2*3 
 7 
Po uporządkowaniu otrzymujemy równanie: n3 + 12n2 − 23n − 10 = 0 i n∊N+ Równanie to jest spełnione dla n = 2
3 kwi 14:25