dzielenie ułamków algebraicznych
as: dzielenie ułamków algebraicznych
przykład:
jeżeli to odwrócę to będzie:
a co w takim przypadku:
| x+25 | | x−3 | |
| * |
| <− minus znika?, później jak znowu chcę odwrócić do dzielenia, to |
| x−1 | | x−2 | |
się pojawia?
3 kwi 14:03
asdf: | x + 25 | | x − 2 | | x + 25 | | x − 3 | |
| : (− |
| ) = |
| * (− |
| ) |
| x − 1 | | x − 3 | | x − 1 | | x − 2 | |
albo:
| x + 25 | | x − 2 | | x − 1 | | x − 2 | |
| : (− |
| ) = |
| * (− |
| ) |
| x − 1 | | x − 3 | | x + 25 | | x − 3 | |
3 kwi 14:05
as: ok, czyli − nie znika?
3 kwi 14:06
as: A jak będzie w przypadku czegoś takiego:
albo mogę pomnożyć przez 3 i wtedy 27 * − 2 , wiem że w tym przypadku tak nie może być, ale
takie mogą być w równaniach z niewiadomymi i po prostu nie wiem jak z minusem.
3 kwi 14:10
Paula: Nie minus nie znika tylko cały czas jest. Ułamek weż w nawias
x+5x−1 * (− x−3x−2)
3 kwi 14:11
as: z tym drugim ktoś pomoże?
3 kwi 14:25
Paula: 9*(−23) = − 9*23 =−183=−6
3 kwi 14:28
as: Paula, chodzi o coś takiego:
| | 2 | |
2x + 3y − |
| z = 0 teraz jak pomnożę przez 3, to zostanie 6x + 9y − 2z = 0 tak?, chodzi o |
| | 3 | |
to, czy mnożyć mianownik z minusem czy bez.
3 kwi 14:36
as: 6x + 9y − 2z = 0
czy
−6x − 9y + 2z = 0
3 kwi 14:40
Paula: mianownik bez minusa . Minus jest w liczniku tylko
3 kwi 14:43
Paula: Mnożysz by zgubić ułamki przez 3. Czyli to pierwsze jest dobrze.
Drugie bzdura.
3 kwi 14:45