i
a: Udowodnić indukcje 5+13+21+..+(8n+5) równe (4n+5)*(n+1)
3 kwi 13:59
Bogdan:
indukcji nie udowadnia się
3 kwi 14:02
Artur z miasta Neptuna:
1o
n=0
5 = 5*1
L=P
2o
n=k
5+13+21+..+(8k+5) = (4k+5)*(k+1)
3o
n=k+1
5+13+21+..+(8(k+1)+5) = (4(k+1)+5)*((k+1)+1)
L = 5+13+21+..+(8(k+1)+5) = 5+13+21+..+(8k+5) + (8(k+1)+5) = // korzystam z 2o // =
(4k+5)*(k+1) + (8(k+1)+5)
P = (4(k+1)+5)*((k+1)+1) = (4k+5+4)*(k+1+1) = (4k+5)*(k+1+1) + 4(k+1+1) =
= (4k+5)*(k+1) + 4(k+2) + (4k+5) = (4k+5)*(k+1) + 8k+13 = (4k+5)*(k+1+1) + 8(k+1)+5
czyli: L=P
c.n.w.
3 kwi 14:06