nierówność
Jaras:

Na osi liczbowej przedstawiono zbór rozwiązań nierówności |x+a|>b
a)ile liczb pierwszych nie spełnia tej nierówności ?
b) wyznacz a,b
3 kwi 13:36
Jaras: co do a) to wiem ze to 2 ,3 ale b nie kapuje
3 kwi 13:43
Artur z miasta Neptuna:
zacznijmy od (b)
b)
|x+a|>b
| | 5 | | 5 | |
wyznaczasz połowę odległości pomiędzy −1 i 4 (czyli |
| ) ... z tego wiesz, że: b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 3 | |
... oraz, że: 4+a = |
| ⇔ a = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
a)
z rysunku odczytujesz, że liczby −1,0,1,2,3,4 nie spełniają równania ... które z nich to są
liczby pierwsze? oczywiście ... 2 i 3
3 kwi 13:45
Jaras: ok dzięki z pomoc
3 kwi 13:47
Artur z miasta Neptuna:
nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć niż: 'bo to wynika z rysunku'
3 kwi 13:49