ciąg geometryczny
Domiś: Niech (an) oznacza ciąg geometryczny, w którym a1≠ −1 i iloraz q≠ −1. Natomiast Sn oznacza
sumę n wyrazów początkowych tego ciągu. Wiedząc, że S4 / S2 = 26, oblicz q.
3 kwi 13:19
Skipper:
S
2=a
1+a
2=a
1+a
1q=a
1(1+q)
S
4=a
1+a
2+a
3+a
4=a
1(1+q+q
2+q
3)
1+q+q
2+q
3−26q−26=0
q
3+q
2−25q−25=0
q
2(q+1)−25(q+1)=0
(q+1)(q
2−25)=0
q=±5
3 kwi 13:34
Domiś: dzięki wielkie
3 kwi 13:52
Bogdan:
można i tak:
| S4 | | q4 − 1 | | (q2 − 1)(q2 + 1) | |
| = |
| = |
| = q2 + 1 |
| S2 | | q2 − 1 | | q2 − 1 | |
q
2 + 1 = 26 ⇒ q
2 = 25
3 kwi 14:00