.
VOLUME.: dla jakich wartosci parametru x spelniona jest nierówność
f.wykładnicza \ logarytm
3 kwi 12:53
Artur z miasta Neptuna:
zał. x>0
| 1x | | 1 | |
| = |
| (dla dowolnego x∊R) |
| 2 | | 2 | |
2 < log
2 x ⇔ 0<x<2
2 =4
3 kwi 12:59
VOLUME.: a coś takiego
f(x)=a
x gdzie a jest rozwiazanie rownania log
5(2a+4)=1
| | 1 | |
g(x)=logbx b= ( |
| )3b−12=(0,25)b+2 |
| | 2 | |
i teraz to pytanie z wczesniej f(x)<g(x) bo Twoja odp była zła ale to przez to że mogłem żle
napisac

proszę o ponowne sprawdzenie
3 kwi 13:10
Artur z miasta Neptuna:
log
5(2a+4) = 1 ⇔ 2a+4 = 0 ⇔ a = −2 .... i już masz źle wyliczony 'a'
| | 1 | |
( |
| )3b−12 = (0,25)b+2 ⇔ 2−(3b−12) = 2−2(b+2) ⇔ −3b + 12 = −2b − 4 ⇔ b = 8 .... |
| | 2 | |
i 'b' także źle wyliczyłeś
3 kwi 13:15
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
aaaaajjjj sorki .... log5(2a+4) = 1 ⇔ 2a+4 = 5 ⇔ a = |
| |
| | 2 | |
ale 'b' źle miałeś wyliczony
3 kwi 13:16
Artur z miasta Neptuna:
niee ... dobra ... ja idę spać bo nie myślę
3 kwi 13:17
VOLUME.:
3 kwi 13:17
Artur z miasta Neptuna:
'a' i 'b' dobrze wyliczyłeś ... ale patrz co napisałeś na samej górze:
| 1x | | 1 | |
| ... a nie ( |
| ) x ... różnica nieprawdaż   |
| 2 | | 2 | |
3 kwi 13:19
VOLUME.: no własnie potem sie zorientowałem ze źle napisałem
3 kwi 13:19
Artur z miasta Neptuna:
no to masz:
2
2−x < log
2x ⇔ x > 2
22−x śliczne, prawda


dla x=2 jest miejsce przecięcia ... prawda funkcja jest funkcją malejącą
3 kwi 13:25
VOLUME.: cudowne

dla Cb

wielkie dzięki!
3 kwi 13:29