Pole ograniczone krzywymi
ascyl: Pole ograniczone krzywymi
y=2x−x
2, x+y=0
całki wychodzą od 0 do 3
∫
0 2x−x
2dx=0
ale mam problem z drugą po wychodzi mi ujemne pole
3 kwi 12:33
Artur z miasta Neptuna:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot%7B2x-x%5E2%3B-x%7D+from+-1+to+4
z wykresu wynika, że nie możesz od tak napisać, że:
P = ∫2x−x
2 dx − ∫−x dx
ponieważ:
1) jeżeli krzywa jest PONIŻEJ osi OX, to całka oznaczona z tego przedziału wyjdzie UJEMNA

2) pole w części 0−2 jest sumą dwóch całek, natomiast 2−3 jest różnicą
powinno być:
∫2x−x
2 dx
− ∫−x dx +
− (∫−x dx − ∫2x−x
2 dx)
dwie pierwsze są w granicy 0−2 ... następne w granicy 2−3
czerwone '−' są dlatego, że obszar który liczysz całką jest POD osią OX ... wynik całki
wyjdzie ujemny ... i dlatego jest ten '−'
3 kwi 12:39
ascyl: dzięki za wytłumaczenie
3 kwi 12:41
MQ: @Artur −− jeżeli się przyjrzysz temu, co napisałeś (chodzi mi o ostatnie wyrażenie), to,
korzystając z własności liniowości całkowania, na jedno wychodzi:
∫022x−x2dx−∫02−xdx − (∫23−xdx − ∫232x−x2dx)=
∫022x−x2dx + ∫232x−x2dx − ∫02−xdx − ∫23−xdx =
∫032x−x2dx − ∫03−xdx
c.b.d.u.
Po prostu trzeba byłko konsekwentnie odjąć tę ujemną całkę i wyszło by pole dodatnie.
3 kwi 12:53
ascyl: a moglibyscie jeszcze wytlumaczyc dlaczego w tym nawiasie jest −xdx − 2x−x2, a nie na odwrot,
przeciez parabola jest nad prosta?
3 kwi 14:00
ascyl:
3 kwi 16:33
Basia:
na litość boską.................
y = −x
y = −x2+2x
−x = −x2+2x
x2 − 3x = 0
x(x−3) = 0
P = − [ 0∫3 (−x2+2x) − 0∫3−x dx ]]
− bo obszar jest poniżej osi OX, przekształć sobie
3 kwi 17:24