Oblicz objętość stożka.
Sylwia: 1 Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 12. Oblicz objętość tego
stożka.
2 Tworząca stożka ma 18 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45◯. Oblicz pole
powierzchni bocznej stożka
3 0blicz objętość walca, jeśli jego wysokość ma 8cm, a przekątna przekroju osiowego ma 17 cm.
4. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości h=2√3 krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60◯(stopni) Oblicz objętość tego ostrosłupa.
3 kwi 12:16
Domiś: zad 1.
wysokość stożka to wysokość przekroju czyli :
h=a√3/2
h=12√3/2
h=6{3}
promień podstawy stożka to połowa boku przekroju czyli 12/2=6
teraz obliczamy objętość ze wzoru :
V=1/3*π*r2*h
po podstawieniu wychodzi że V=72√3π
3 kwi 12:24
Sylwia: a udało by Ci się rozwiązać resztę zdań ?
3 kwi 12:29
Domiś:

zad.2
Znając kąt nachylenia (45stopni) możemy skorzystać z własności przekątnych kwadratu. W tym
przypadku tworząca stożka jest przekątną kwadratu czyli
18=a
√2 czyli a=r=9
√2
teraz zw wzoru na pow.boczn.stoż.=π*r*l=π*9
√2*18 = 162
√2π
3 kwi 12:34
Domiś:

zad.3
Z twierdzenia pitagorasa liczysz średnicę podstawy walca
x
2 * 8
2 = 17
2
x=15
promień podstawy to połowa x czyli 7,5
i wzór na objętość :
V=Pp*H
V=πr
2 * 8
V=56.25*8*π
V=450π
3 kwi 12:41
Domiś:

zad.4
z własności trójkąta o kątach 30, 90, 60 : (narysuję ci przekrój osiowy ostrosłupa)
1−wysokość to 2
√3 czyli bok a ma miarę 2
w podstawie mamy sześć trójkątów równobocznych czyli krawędź podstawy również ma miarę 2.
ze wzoru na pole sześciokąta foremnego liczymy pole podstawy:
P=3a
a√3/2 jak podstawisz wyjdzie Ci że P=6
√3
i liczysz objętość
V= Pp*h
V=6
√3 * 2
√3
v=36
3 kwi 12:49
Sylwia: rozwiązała byś mi jeszcze 2 zadania?
3 kwi 12:53