Ujemny przedział funkcji liniowej.
Monia: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=−2x+4. Przedział w którym wartości tej funkcji są
ujemne to:
A. <2,∞)
B. (−∞,2)
C. (−∞,−2)
D. (2,+∞)
3 kwi 12:12
firek: cześć
równanie pomocnicze
−2x+4=0
−2x=−4
x=2
funkcja jest ujemna zatem odpowiedź D
narysuj sobie wykres dla x= 1, 2 , 3 to zobaczysz
pozdrawiam
3 kwi 12:20
firek: nie może byc odpowiedź a ponieważ przy wartości "2" funkcja przyjmuje "0" czyli nie jest ujemna
to tyle pa
3 kwi 12:21
Monia: A to równanie pomocnicze nie ma przypadkiem wyglądać w ten sposób:
−2x+4 < 0
−2x < −4 |: −2
x < 2
więc przedział ujemny to będzie (−∞,2) −> odpowiedź B ?
3 kwi 20:29
Aga1: Gdy dzielisz nierówność przez liczbę ujemną to zmieniasz kierunek nierówności
Odp D. x>2
3 kwi 20:33
3 kwi 20:36
Monia: No tak, zapomniałam

Ale w tym równaniu pomocniczym mają być znaki mniejszości a nie równości, tak?
3 kwi 20:37