Proszę o pomoc!!!
tępy śrubokręt: W trójkąt równoramienny, którego boki mają długości 10, 13 i 13, wpisano okrąg. Oblicz długość
odcinka łączącego punkty styczności okręgu z ramionami tego trójkąta.
3 kwi 12:01
Artur z miasta Neptuna:

h
Δ = 12 (z pitagorasa)
P
Δ = 60
| | 2P | | 120 | | 10 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | 10+13+13 | | 36 | | 3 | |
trójkąt CMS jest podobny do trójkąta CNB (takie same kąty), czyli:
trójkąt CPM jest podobny do trójkąta CNB (takie same kąty), czyli:
| PM | | CM | | PM | | 8 | | 40 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ PM = |
| |
| 5 | | 13 | | 5 | | 13 | | 13 | |
3 kwi 12:57
Bogdan:

Zastosuj twierdzenie o podobieństwie trójkątów.
3 kwi 12:57
Bogdan:
| | x | | 10 | |
czyli |
| = |
| i tyle  |
| | 8 | | 13 | |
3 kwi 13:00
tępy śrubokręt: dzięki wielkie!
3 kwi 13:09
Skipper:

ICDI=12
S
ΔABC=30
| | (10+13+13)r | |
ale też SΔABC= |
| =18r
|
| | 2 | |
r=5/3 ... alej chyba z góreczki
3 kwi 13:09