za
gin: funkcja pierwotna z sinx2?
3 kwi 10:24
MQ: ∫sinx2dx
3 kwi 10:29
gin: A ile to
3 kwi 10:42
Trivial:
| | x3 | | x5 | | x7 | |
sinx = x − |
| + |
| − |
| + ... |
| | 3! | | 5! | | 7! | |
∞
n=0
∞
| | (−1)n | |
sinx2 = ∑ |
| x4n+2 |
| | (2n+1)! | |
n=0
∞
| | (−1)n | |
∫sinx2dx = ∑ |
| x4n+3 |
| | (4n+3)*(2n+1)! | |
n=0
Tyle.
3 kwi 11:46
gin:
3 kwi 12:01
pepek: ∫sinx2dx= 1/2(x−sinxcosx)+c
3 kwi 12:07
gin: jak robie na czesci chce peirwotna tego sinx2
3 kwi 12:09
Trivial:
Przecież to jest sin(x2) a nie sin2(x)... Tej całki nie da się 'normalnie' policzyć, a jeśli
chodziło ci o sin2x to naucz się pisać.
3 kwi 13:09
gin: Nie chodzi mi o sinx2 dzieki
3 kwi 13:21
Artur z miasta Neptuna:
no to jak Ci chodzi o sin (x
2) to już wiesz, że trzeba bawić się szeregami
3 kwi 13:26
gin: Dzieki a jesczze mam taki pyt jak mam taka calke np ze w mianowniku mam wzor skroconego
mnozenia+cos jeszcze np
| | 1 | |
∫ |
| co z takim czym sie robi |
| | (x+2)2+3 | |
3 kwi 13:29
gin: a podstawienie i arctg

?
3 kwi 13:34
Artur z miasta Neptuna:
tak
3 kwi 13:34
gin: | | x(x+2) | |
a takie cos |
| |
| | x2+2x+2 | |
3 kwi 13:44
gin: oczywiscie ∫całka
3 kwi 13:44
3 kwi 13:46
Artur z miasta Neptuna:
x(x+2) = x
2+2x
| x2+2x | | x2+2x+2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| − |
| = 1 − |
| |
| x2+2x+2 | | x2+2x+2 | | x2+2x+2 | | x2+2x+2 | |
3 kwi 13:46
Artur z miasta Neptuna:
| | 2 | |
.... = 1 − |
| .... dalej chyba sobie poradzisz, prawda   |
| | (x+1)2 + 1 | |
3 kwi 13:47
gin: 2 wiem jak
3 kwi 13:48
Artur z miasta Neptuna:
natomiast:
| | dx | |
∫ |
| = (*) rozwiązując rozkładając na 'ułamki proste' ... czyli |
| | x(x2+4) | |
| | A | | Bx+C | |
(*) = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | x | | x2+4 | |
i musisz wyznaczyć A,B,C
3 kwi 13:48
gin: wiem wiem juz
3 kwi 13:49
b.: jako ciekawostke dodam, że chociaż funkcji ∫sin(x2)dx nie da się jawnie napisać, to całkę
oznaczoną ∫−∞∞ sin(x2)dx (która jest zbieżna warunkowo) daje sie policzyć i wynosi ona
√π/2
3 kwi 16:20