Pole obszaru ograniczone krzywymi
ascyl: Pole obszaru ograniczone krzywymi
y=2x
3, y
2 = 4x
| | 5 | |
I mam teraz pytanie, jeśli wynik wychodzi mi ujemny (w tym przypadku wychodzi − |
| ) to |
| | 6 | |
| | 5 | |
robię z niego wartość bezwzględną i wtedy będzie |
| ?
|
| | 6 | |
Bo liczę tak :
|D|=|D
1|−|D
2|
| | 1 | |
|D1| = ∫0 2x3dx = |
| + c
|
| | 2 | |
Czyli:
| | 1 | | 4 | | 3 | | 8 | | 5 | | 5 | |
|D|=| |
| − |
| | =| |
| − |
| | = |− |
| | = |
| [j2]
|
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Bo sprawdzałem w wolframie, to wolfram liczy na odwrót, tzn : ∫
0 2
√x − ∫
0 2x
3dx, no ale
wynik wychodzi ten sam dzięki wartości bezwzględnej, tylko nie wiem czy można jej używać w
takich przypadkach.
Tam oczywiscie całka od 0 do 1, nie wiedzialem jak zapis taki zrobic
3 kwi 10:13
gin: narysuj to sobie zobzcysz czemu tak
3 kwi 10:36
ascyl: Ale moje pytanie było odnośnie tych wartości bezwzględnych, czy mogą one występować tutaj czy
nie?
3 kwi 10:40
gin: Zawsze odejmujesz gorny minus dolny wykres a Ty zrobiles na odwrot bo sobie pewnie nei
narysowales nei?
3 kwi 10:40
gin: Nie ma wartosci bezwzglednej

po prostu zrobiles zle
3 kwi 10:40
ascyl: Narysowałem tylko nie wiedzialem jeszcze wtedy o tej zasadzie
3 kwi 10:42
gin: No widzisz to juz wiesz
3 kwi 10:43