pomcy
Roxi: Proszę o całkowite rozwiązanie zadania .
z Góry dziękuje .
| | sin3α | |
a. |
| = tgα |
| | cosα−cosα2 | |
b. tgα−ctgα wiedzac ze sinα=
13 i αto kat ostry
3 kwi 08:45
Eliza : cosα =
√1−13=p{
83=2
√23
tg=sin/cos
ctg=cos/sin
2
√23/
13.3=2
√23
tg − ctg =
√23 − 2
√23 = − 2
to jest b ale nie wiem czy jest dobrze
3 kwi 09:12
roxi : prosze o pomoc

Elizo dzikuje dziękuje
3 kwi 09:23
roxi : 
3 kwi 14:15
Artur z miasta Neptuna:
te zadania dawałeś/−aś niedawno
i nadal jest to cosα2 .... co to niby ma być
3 kwi 14:19
roxi : po prostu szukam osoby która mi to wyjaśni krok po kroku
3 kwi 14:21
Artur z miasta Neptuna:
ale mi chodziło (pisząc 'co to niby ma być') o to wyrażenie: cosα2

co to jest ? nie ma
czegoś takiego
3 kwi 14:23
roxi : juz sprawdze jeszcze raz to zadanie dobrze
3 kwi 14:25
roxi : tam zamiast 2 jest α przepraszam
3 kwi 14:34
roxi : sin3αcosα−cos3α
3 kwi 14:37
3 kwi 14:58
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
napisz jeszcze raz tylko zamiast 'u' użyj 'U' wtedy 1√2 wygląda tak |
| |
| | √2 | |
3 kwi 14:59
roxi : juz poprawiam
3 kwi 15:01
3 kwi 15:02
roxi : tam = tg α
3 kwi 15:02
Artur z miasta Neptuna:
zał. cosx−cos
3x ≠ 0 (czyli cosx≠0 i sin
2x≠0 ... co wyjdzie z następnej linijki)
cosx − cos
3x = cosx(1−cos
2x) = cosx*sin
2x
więc:
| sin3x | | sinx*sin2x | | sinx | |
| = |
| = |
| = tgx dla x |
| cosx − cos3x | | cosx*sin2x | | cosx | |
spełniających założenie z początku zadania
3 kwi 15:04
asdf: sin
2 + cos
2 = 1
sin
2 = 1 − cos
2
sin
3 = sin
2 * sin = (1 − cos
2)* sin
| sin3 | | sin(1 − cos2) | |
| = |
| |
| cos − cos3 | | cos(1 − cos2) | |
po skróceniu:
L = P
3 kwi 15:06
roxi : a można prosić o powolne tłumaczenie
3 kwi 15:06
Artur z miasta Neptuna:
jedyne co musisz wiedzieć to:
'jedynka trygonometryczna' −−− sin
2x + cos
2x = 1 ... czyli sin
2x = 1−cos
2x
3 kwi 15:08
asdf:
z jedynki trygonometrycznej: sin
2 + cos
2 = 1
przenosisz na prawą stronę cos
2
sin2 = 1 − cos2
sin
3 =
sin2 * sin = .....
I dalej chyba nie trzeba tłumaczyć
3 kwi 15:09
roxi : dziękuje już zrozumiałam

*
3 kwi 15:09
roxi : a to b jest dobrze zrobione ?
3 kwi 15:10
Artur z miasta Neptuna:
pewnie tak
3 kwi 15:16
roxi : dziękuję jeszcze raz
3 kwi 15:18
asdf: co mi tutaj nie wychodzi?

Nie mówię, że tamto jest źle, tylko co u mnie jest źle
| | sin | | cos | | sin2 − cos2 | |
tg − ctg = |
| − |
| = |
| = |
| | cos | | sin | | sincos | |
3 kwi 15:18
roxi : o kurcze
a to juz bd konie zdania ?
3 kwi 15:20
asdf: to ja szukam błędów, tamto jest dobrze, jak artur, pisze, ze dobrze..
3 kwi 15:21
asdf: | | 7 | | 9 | | 7 | |
| = − |
| * |
| = − |
| , gdzie jest błąd kurde |
| | 9 | | 2 | | 2 | |
3 kwi 15:21
roxi : mówisz
3 kwi 15:22
Artur z miasta Neptuna:
| | 2 | | 8 | | 2√2 | |
a od kiedy cosx = |
|  a nie przypadkiem cos 2x = |
| czyli cosx = |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
3 kwi 15:23
roxi : ja Tobie na pewno nie pomogę

ale dlaczego ty za sin podstawiasz 1/9 jak jest 1/3
3 kwi 15:25
asdf: aha, czyli mianownik jest źle, a licznik dobrze?
3 kwi 15:25
roxi : ja tylko pytam bo tg =sin przes cos
a sin =1/3
3 kwi 15:27
roxi : a α jest katem ostrym
3 kwi 15:27
roxi : przez
3 kwi 15:27
asdf:
3 kwi 15:31
Bobas: jak zrozumiałam to co mi pisaliście tak teraz tego nie rozumiem
3 kwi 15:35
asdf: moich postów od godz: 15:18 nie musisz czytać...A jak czytasz to ze zrozumieniem, bo napisałem
przeciez:
Nie mówię, że tamto jest źle, tylko co u mnie jest źle
3 kwi 15:39
Artur z miasta Neptuna:
zaczynamy jeszcze raz:
| | sinx | | cosx | |
tgx − ctgx = |
| − |
| = // wspólny mianownik  // = |
| | cosx | | sinx | |
| | sinx | | sinx | | cosx | | cosx | | sin2x − cos2x | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinx | | cosx | | sinx*cosx | |
(*)
| | 1 | | 1 | |
skoro sinx = |
| to sin2x = |
| ... z jedynki trygonometrycznej mamy, że cos2x = 1− |
| | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 8 | |
sin2x = 1 − |
| = |
| ... skoro jest to kąt ostry to √cos2x = cosx ... czyli cosx |
| | 9 | | 9 | |
i podstawiamy:
inny sposób:
| | 1 | | 1 | |
skoro sinx = |
| to sin2x = |
| ... z jedynki trygonometrycznej mamy, że cos2x = 1− |
| | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 8 | |
sin2x = 1 − |
| = |
| ... skoro jest to kąt ostry to √cos2x = cosx ... czyli cosx |
| | 9 | | 9 | |
czyli:
| | sinx | | 1 | | √2 | |
tgx = |
| = |
| = |
| |
| | cosx | | 2√2 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | | 8√2 | | 7√2 | |
tgx − ctgx = |
| − 2√2 = |
| − |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
3 kwi 15:45
asdf: Dzięki, no to mi wyszło tak jak Tobie, ale nie chciałem już pisać, żeby się bardziej nie
kompromitować

To pierwsze w takim razie jest źle

(post Elizy)
3 kwi 15:51
Artur z miasta Neptuna:
pewnie jest źle ... tam pisała używając 'u' więc nic nie widać
3 kwi 15:54
Bobas: dziekujeeee wamm
3 kwi 16:07