Trygonometria
mario33: Wiadomo że α i β są kątami ostrymi i cosα + cosβ = 2√33.
a) Oblicz wartość wyrazenia sinα * sinβ
2 kwi 23:40
Maciek: | | 2√3 | |
czyli inaczej sinα+cosα= |
| |
| | 3 | |
2 kwi 23:50
Maciek: podnosimy obie strony do kwadratu
2 kwi 23:51
Maciek: | | 4 | |
sin2α+2sinαcosα+cos2α= |
| |
| | 3 | |
2 kwi 23:52
Maciek: sin2α+cos2α=1
2 kwi 23:53
2 kwi 23:53
2 kwi 23:54
Maciek: cosα = sinβ
2 kwi 23:54
2 kwi 23:55
Maciek: czy to wszystko?
2 kwi 23:55
ZKS:
A czemu cosα = sinβ chyba czegoś nie rozumiem skoro tak?
2 kwi 23:56
Mila: cosα=sinβ w Δ prostokątnym, a tu nie wiadomo, co to za kąty.
2 kwi 23:57
ZKS:
Nic nie jest napisane że α oraz β to kąty w trójkącie prostokątnym że cosα = sinβ.
2 kwi 23:57
ZKS:
Właśnie tak jak pisze Mila.
2 kwi 23:58