pomoc
Man: jak jak zrobione to przejscie:
1+5x+11x2+3x∑(od n=2 do∞)anxn+2x2∑(od n=1 do∞)anxn−2x3∑(od n=0 do∞)anxn=
=1+2x−6x2+3x∑(od n=0 do∞)anxn+2x2∑(od n=0 do∞)anxn−2x3∑(od n=0 do∞)anxn
2 kwi 23:22
Godzio: Rozpiszę Ci, ale podaj po wzór rekurencyjny
2 kwi 23:28
Man:
a0=1
a1=5
a2=11
an=3an−1+2an−2−2an−3 n>=3
2 kwi 23:31
Godzio: Na pewno to jest dobrze zrobione ?
2 kwi 23:44
Godzio:
Jednak jest ok, rozpisałem wszystko od początku do końca, żebym miał pewność
a0 = 1
a1 = 5
a2 = 11
an = 3an−1 + 2an−2 − 2an − 3
(nie będę pisać do ∞)
A(x) = ∑n=0anxn = a0 + a1x + a2x2 + ∑n=3anxn =
1 + 5x + 11x2 + ∑n=3(3an−1 + 2an−2 − 2an − 3)xn
1 + 5x + 11x2 + 3∑n=3an−1xn + 2∑n=3an−2xn − 2∑n=3an−3xn =
1 + 5x + 11x2 + 3x∑n=2anxn+ 2x2∑n=1anxn − 2x3∑n=0anxn =
Teraz dodaje i odejmuje wyrazy do sum, żeby sumowanie było wszędzie od 0
1 + 5x + 11x2 + 3x(∑n=2anxn + 1 + 5x − 1 − 5x) + 2x2(∑n=1anxn + 1 − 1) −
2x3∑n=0anxn =
1 + 2x − 6x2 + 3x∑n=0anxn − 2x2 + 2x2∑n=0anxn − 2x3∑n=0anxn =
1 + 2x − 6x2 + 3xA(x) + 2x2A(x) − 2x3A(x)
2 kwi 23:50