K
olo: TO PROSZĘ O JESZCZE 1 ZADANKO TEGO NAWET NIE ZACZOŁEM A JUŻ PÓŻNO PLISSSSSS
| X4 +4X | | X3 −16x | |
| : |
| = |
| 5−X | | X2 −25 | |
2 kwi 23:18
Beti: dobra, przekonałes mnie późną godziną

D: 5−x ≠ 0 i x
3−16x ≠ 0 i x
2−25 ≠ 0
x ≠ 5 x(x
2−16) ≠ 0 (x−5)(x+5) ≠ 0
x(x−4)(x+4) ≠ 0 x ≠ 5 i x ≠ −5
x ≠ 0 i x ≠ 4 i x ≠ −4
xε R \ {−5, −4, 0, 4, 5}
| | x(x+4) | | (x−5)(x+5) | | x+5 | | x+5 | |
= |
| * |
| = |
| = |
|
|
| | −(x−5) | | x(x−4)(x+4) | | −(x−4) | | 4−x | |
przy czym założyłam, że w liczniku pierwszego ułamka jednak nie nie będzie x
4 tylko zwyczajnie
x
2 kwi 23:27
Przewiduje pokój: Beti w liczniku pierwszego ułamka jest x
4 a nie x
2
2 kwi 23:28
olo: DZIĘKI BARDZO MIŁEJ NOCY
2 kwi 23:29
Beti: no, czyli dobrze się domyśliłam i tak zrobiłam
2 kwi 23:29
Beti: znaczy... chyba jednak x2 a nie x4, bo przy x4 wychodzi czynnik x3+4, który baaaaardzo
brzydko się rozkłada.
2 kwi 23:32
olo: TO PROSZE O NAPISANIE MI GDZIE EWENTUALNA " POMYŁKA"
2 kwi 23:34
Przewiduje pokój: x3 + 4 = (x + 3√4)(x2 + x3√4 + 3√16) − gdzie tutaj niby jest brzydki rozkład?
2 kwi 23:35
Przewiduje pokój: w drugim nawiasie oczywiście powiniene być −
2 kwi 23:35
Beti: no przecież napisałam −−> w pierwszym liczniku

powinno tam byc chyba x
2+4x
2 kwi 23:36
Beti: brzydki jak na naki przykład, w którym chodzi o dziedzine i przede wszystkim skracanie
2 kwi 23:37
Przewiduje pokój: u nas kiedyś dała 5 przykładów na sprawdzianie w których nic się nie skracało. Taka pułapka xD
2 kwi 23:46