Bardzo proszę o pomoc! Oblicz pochodne cząstkowe :
Eddy:
a) F(x,y)=xy*ex−2y ( 2y również w wykładniku, czyli na końcu jest e do potęgi (x−2y))
b) F(x,y) =(1+x2*y2)x
2 kwi 23:15
ZKS:
F'x = yex − 2y + xyex − 2y = yex − 2y(1 + x)
F'y = xex − 2y − 2xyex − 2y = xex − 2y(1 − 2y)
2 kwi 23:35
Eddy: a czy z tym x i y w potędze nie trzeba nic dalej robic? z tego nie liczymy pochodnej ?
W każdym bądź razie, bardzo dziękuję za pomoc!
2 kwi 23:44
ZKS:
A pochodna z ex ile wynosi?
2 kwi 23:46
Eddy: no tak, e
x.. dziękuję za pomoc jeszcze raz
3 kwi 11:34