olo
olo: 
WYZNACZ DZIEDZINĘ
| 2X −1 | | 4X2 −1 | |
| : |
| |
| X2 −4 | | (X+2) | |
2 kwi 22:49
Beti:
D: x2−4 ≠ 0 i x+2 ≠ 0 i 4x2−1 ≠ 0
musisz rozwiązać wszystkie te przypadki
2 kwi 22:55
olo: ALE NIEWIEM JAK TO SIĘ ROBI
2 kwi 22:56
asdf: | 2x − 1 | | 4x2 − 1 | | 2x − 1 | | x + 2 | |
| : |
| = |
| * |
| |
| x2 − 4 | | x + 2 | | x2 − 4 | | 4x2 −1 | |
x
2 − 4 = 0
x = 2 lub x = −2
4x
2 − 1 = 0
4x
2 = 1
| | 1 | | 1 | |
D = R \ {−2,− |
| , |
| , 2} |
| | 2 | | 2 | |
2 kwi 22:56
olo: DOSZŁEM DO TEGO MOMĘTU PROSZĘ O DALSZE ROZWIĄZANIE
| | 2X−1 | | (X+2) | | (2X−1)(2X+1) | | (X+2)(X−2) | |
= |
| : |
| = |
| |
| |
| | X2−22 | | (2X)2−12 | | X2−22 | | (2X)2 −12 | |
2 kwi 23:08
Beti: 
skąd się to wzięło
2 kwi 23:10
asdf: no to jak masz: (2x)
2 − 1
2 = (2x − 1)(2x + 1), więc:
| | 1 | |
2x − 1 = 0 ⇔ 2x = 1 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
2x + 1 = 0 ⇔ 2x = −1 ⇔ x = − |
| |
| | 2 | |
x
2 − 2
2 = (x − 2)(x + 2), x = 2 oraz x = −2, dobrze masz
2 kwi 23:11
olo: DZIĘKKKKKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
2 kwi 23:13
Beti:
| | 2x−1 | | x+2 | |
= |
| * |
| = /skracam na krzyż/ =
|
| | (x−2)(x+2) | | (2x−1)(2x+1) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | (x−2)(2x+1) | | 2x2−3x−2 | |
2 kwi 23:13
asdf: | | (2x − 1)(2x + 1) | |
tutaj: |
| nie mogę zrozumieć tego  przypadek Ci wyszedl |
| | x2 − 22 | |
dlatego napisałem, że dobrze masz
2 kwi 23:14
asdf: nie łapie już

za późno, więc spadam, nie chce nikogo w błąd wprowadzać...
2 kwi 23:15
olo: TO W KOŃCU KTORE JEST DOBRZE TO ZADANIE
2 kwi 23:24
Beti: dziedzinę określił Ci
asdf, a obliczenia masz ode mnie
2 kwi 23:28