wykres funkcji....♥
misq: narysuj wykres funkcji:
y=
√x2 + 4x + 4 − 3|x+1|
mógłby ktoś rozpisać to?

doszedłem do momentu, że
|x+2| − 3|x+1|
teraz co?

napisać że:
x+2 < 0 ⋁ x+2 ≥ 0
x < −2 x ≥ −2
x ∊ (−
∞; −2) x ∊ < −2; +
∞)
⋀
x+1 < 0 ⋁ x+1 ≥ 0
x < −1 x ≥ −1
x ∊ (−
∞; −1) x∊ < −1; +
∞)
i co dalej?. dobrze myśle?. jak to połączyć?
2 kwi 22:29
Mila: Napisz wzór funkcji w 3 przedziałach i rysuj.
2 kwi 22:32
misq: jak?
2 kwi 22:48
Beti: pierwszy moduł zeruje liczba −2, a drugi −1, więc rozpatrujesz trzy przedziały:
1) xε(−∞, −2)
2) xε<−2, −1)
3) xε<−1, +∞)
i tak np:
1) y = −x−2−3(−x−1) = −x−2+3x+3 = 2x+1 −−> taki wzór ma funkcja dla xε(−∞, −2)
2 kwi 22:53
Marysia: rozpisałeś moduły więc masz trzy przedziały w każdym z nich funkcja będzie się różnić, po
prostu będą inne wzory
2 kwi 22:53
Mila: f(x)=2x+1 dla ∊(−∞,2)
f(x)=4x+5 dla x∊<−2−1)
f(x)=−2x−1 dla x∊<−1,∞)
3 kwi 14:55