pomozcie prosze!!
;-): funkcja f(x)=mx+m2 jest malejaca a jej wykres przechodzi przez punkt (1,2).wyznacz m oraz
oblicz pole trojkata ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami układu wspolrzednych.
2 kwi 22:20
Beti:
skoro malejąca, to m<0
podst. współrz. (1,2) do wzoru funkcji:
2 = m+m
2
m
2 + m − 2 = 0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
m
1 = −2, m
2 = 1
zostaje odp. m = −2 −−> bo f. jest malejąca
prosta ma więc równanie: y = −2x + 4
| | 1 | |
znajdź punkty przecięcia tej prostej z osiami i zastosuj wzór na pole P = |
| a*b, gdzie a i |
| | 2 | |
b to przyprostokątne, które leżą na osiach ukł. wsp.
2 kwi 22:28
Eta:

f(x) jest malejąca to m<0
f(1)=2 ⇒ 2=m*1+m
2 ⇒ m
2+m−2=0 ⇒ (m+2)(m−1)=0 ⇒ m= −2 v m=1
to
m= −2
f(x)= −2x+4
2 kwi 22:30