.
grylz: Pomocy

Chce sprawdzic czy te zadanie jest dobrze zrobione.
Za 5 lat corka bedzie 4 razy mlodsza od mamy, a za 10 lat mama bedzie 3 razy starsza od corki.
Ile lat ma teraz każda z nich?
x− wiek mamy
y− wiek corki
| ⎧ | 4*(y+5)=x+5 | |
| ⎩ | 3*(y+10)=y+10 |
|
4y+20=x+5
3y+30=x+10
x=4y+15
x=3y+20
4y+15=3y+20
x=35
y=5
2 kwi 22:12
MQ: Dobrze
2 kwi 22:15
grylz: weeee
2 kwi 22:16
Paula: OK
2 kwi 22:18
Mila: Dobrze, ale jest pomyłka w zapisie 2 linijka,powinno być po prawej x+10.
Zrób sprawdzenie z warunkami zadania.
2 kwi 22:20