Proszę o pomoc, jakąś wskazówkę jak się do tego zabrać?
patrykb: Dla jakich wartości a i b suma a2+b2 przyjmuje wartość najmniejszą, jeśli
a) a+b=4
b) a−b=3
c) 2a+b=1?
2 kwi 22:10
ZKS:
a)
f(a , b) = a
2 + b
2 Φ = a + b − 4
F(a , b , Φ(a , b)) = a
2 + b
2 + λ(a + b − 4)
F'a = 2a + λa
F'b = 2b + λb
Φ(a , b) = λ(a + b − 4)
{λ(a + b − 4) = 0
| | λ | | λ | |
λ(− |
| − |
| − 4) = 0 ⇒ λ = 0 ∨ λ = −4 |
| | 2 | | 2 | |
Dla λ = 0
a = 0 ∧ b = 0
dla λ = −4
a = 2 ∧ b = 2
Najmniejsza wartość to 8 dla a = 2 oraz b = 2.
2 kwi 22:26
ZKS:
Albo:
f(a , b) = a
2 + b
2
a + b = 4 ⇒ b = 4 − a
F(a) = a
2 + (4 − a)
2 = 2a
2 − 8a + 16
Jest to funkcja kwadratowa i będzie przyjmowała wartość najmniejsza w wierzchołku paraboli
ponieważ 2 > 0.
b = 4 − 2 = 2
czyli wartość najmniejsza wynosi 8 dla a = 2 oraz b = 2.
2 kwi 22:31