geometria
karla:

Trójkąt ABC na rysunku obok jest równoboczny Punkty D i E dzielą bok BC na trzy równe części.
Który z kątów α, β czy γ ma największą miarę? Odpowiedź uzasadnij
2 kwi 22:06
karla: mam odpowiedź tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam
x2=9a + a −6a cos60
x2 = 10a2 − 3a2 = 7a2
x=a√7
cosα= 9a2 + 7a2 − a2 = 15a2
cosβ= 7a2 + 7a2 − a2 = 13a2
cosγ 15a2 = cosα
13a <15 a2
cosβ<cosα
β>α
2 kwi 22:11
2 kwi 22:18
MQ: Co jest x, co jest a?
2 kwi 22:20
karla: x=DA
a=BA
2 kwi 22:22
MQ: Wg mnie , to a=BD
2 kwi 22:24
karla: przeprasza tak tak racja
2 kwi 22:25
Ajtek: Odpowiedź jest wg mnie ok, tylko zapisy są fatalne. I również wg mojej obserwacji a=BA.
2 kwi 22:25
Ajtek: a=BD oczywiście
2 kwi 22:26
karla: Dziękuję bardzo
2 kwi 22:27