za 5 punktów ;d
Asus: Wiadomo że wierzchołkiem wykresu funkcji kwadratowej f jest punkt W = (−1; −9 oraz wiadomo, że
punkt przecięcia paraboli z osią OY ma współrzędne (0;−8)
a) napisz wzór funkcji postaci kanonicznej
b) napisz wzór funkcji w postaci f(x) = ax2 +bx +c
wyznacz zbiór rozwiązań nierówności f (x) >/ 0
2 kwi 21:48
Beti:
a) y = a(x+1)2 − 9
podst. wsp. (0,−8) żeby obl. a:
−8 = a(0+1)1−9
−8 = a−9
a = 1
y = (x+1)2 − 9
b) zastosuj wzór skr. mnoż. i uporządkuj to otrzymasz postac ogólną
2 kwi 21:52
Asus: y= x2 + 2x −8 ; ) dziękuje
2 kwi 21:55