pomocy, jutro mam próbna maturę a nie wiem jak to zrobić,często pani dawała nam
nie-MATEMATYK: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60stop.Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
2 kwi 21:46
Beti:
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
x = |
| hp = |
| * |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
a = 8
H = 8
| | 1 | | 1 | | a2√3 | |
V = |
| Pp*H = |
| * |
| *H = ... dokończ |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
2 kwi 22:22