funkcja kwadratowa
Asus: Wyznacz współczynnik b funkcji kwadratowej f(x) = −x2 bx − 4 Wiedząc że ma ona tylko jedno
miejsce zerowe.
2 kwi 21:42
krystek: Δ=b2−16
aby było jedno rozwiazanie Δ=0⇔ b2−42=0⇔(b+4)(b−4)=0 ⇔ b=4 lub b=−4
2 kwi 21:46
Beti:
skoro ma jedno m. zer. to jest nim wierzchołek paraboli (p,q) i q=0
q = f(p) = 0
| | b2 | | b2 | |
− |
| + |
| − 4 = 0 /*4
|
| | 4 | | 2 | |
−b
2 + 2b
2 − 16 = 0
b
2 = 16
b=4 lub b=−4
2 kwi 21:49
Asus: dziękuje ; ) na spr. napisałem że tylko b=4 dla tego 0pkt....
2 kwi 21:52