Funkcje
BV: Narysuj wykres funkcji:
y=2|x −1| + |x+2|
Nie było mnie na lekcji, a jutro mam kartkówkę. Pomóżcie
2 kwi 21:30
MQ: Podziel sobie problem na 3 etapy:
x<−2
−2<x<1
1<x
W każdym sprawdź znak pod | | i odpowiednio przepisz z − lub z +
Dostaniesz 3 funkcje dla 3 przedziałów
Rysujesz i masz
2 kwi 21:47
BV: x<−2
−2<x<1
1<x
Skąd to się wzięło ?
2 kwi 21:51
MQ: x+2 zmienia znak w p. x=−2
x−1 zmienia znak w p. x=1
2 kwi 21:53
Eta:

Miejscem zerowym pod modułem |x−1| jest x= 1
|x+2| jest x= −2
I / x€ (−
∞, −2) f(x)= 2(−x +1) + (−x−2) = −3x
II / x€ <−2,1) f(x)= 2(−x+1) +(x+2)= −x +4
III / x€ <1,
∞) f(x)= 2(x−1) +(x+2)= 3x
Narysuj teraz części tych wykresów w danych przedziałach
2 kwi 22:01