Fizyka!!!!
BV: POTREZBUJĘ POMOCY Z FIZYKI
2 kwi 21:06
MQ: Podaj problem
2 kwi 21:07
BV: Kulę o masie m należy wtoczyć na podwyższenie o wysokości h. Jaką minimalną F należy przyłożyć
do tej kuli, aby ją wtoczyć jeśli promień r jest większy od h (r > h)
2 kwi 21:20
MQ: Podwyższenie jest progiem?
2 kwi 21:27
BV: chyba tak
2 kwi 21:31
BV: na rysunku jest prostokąt
2 kwi 21:31
MQ:

FNQ
2 kwi 21:40
MQ: cosα=(r−h)/r
N/Q=sinα
N=Qsinα
F=1/2N, bo ramię siły dwa razy dłuższe
2 kwi 21:42
BV: cosα=(r−h)/r
dlaczego r − h ?
2 kwi 21:45
MQ:

rrhrhr−hh
2 kwi 21:52
BV: Dziękuję
2 kwi 21:55
BV: Możesz jeszcze bardziej rozwinąć to zadanie? Mogę podać odpowiedź.
2 kwi 21:58
MQ: A co tu jest do rozwijania?
Liczysz sinα z jedynki trygonometrycznej sinα=√1−cos2α
Q=mg
F=1/2mg*sinα
i tyle
2 kwi 22:01
BV: Dziękuję za wszelką pomoc.
2 kwi 22:03