matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pierwiastkiem wielomianu W(x)=mx^2-3x+m jest liczba (-2). Wyznacz Parametr m.
Ilona:
Pierwiastkiem wielomianu W(x)=mx
2
−3x+m jest liczba (−2). Wyznacz Parametr m.
2 kwi 21:05
Beti:
czyli W(−2) = 0 m*(−2)
2
− 3*(−2) + m = 0 −− rozwiąż
2 kwi 21:07