Mati: Oblicz sin x i cos x wiedząc ze
sin x/2=5/13 i x∈(0,pi/2) Kto zrobi jest wileki bo ja robie juz 4 dni je..
13 maj 09:54
Asia: sinx/2 = √(1-cosx)/2
√(1-cosx)/2=5/13 / ()2
(1-cosx)/2=25/169
1-cosx=50/169
-cosx=-119/169
cosx=119/169
sin2x+cos2x=1
sin2x+(119/169)2=1
sin2=1-14161/28561=14400/28561
sinx=120/169
13 maj 11:21
Mati: Dzieki, dobrze rozwiązane

ten moment byl kluczowy bo nie wiedzialem ze ta 2 jest pod
wszystkim.... (1-cosx)/2=25/169
1-cosx=50/169
13 maj 13:32
Mila:
| | x | | x | |
sin2( |
| )+cos2( |
| )=1, α−kąt ostry |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | 12 | |
cos |
| = |
| cosx>0 dla α ostrego |
| | 2 | | 13 | |
Korzystam z wzoru:
sin2α=2sinα cosα
| | 5 | | 12 | | 120 | |
sinx=2* |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 169 | |
sin
2x+cos
2x=1
24 sty 16:00
pigor: ..., lub np. tak:
sinx2=513 i x∊I ćwiartki, to
cos
2x2=1−sin
2x2=1−
25169=
144169 ⇒
cosx2=1213,
zatem
sinx= 2sun
x2cos
x2= 2*
513*
1213=
120169,
zaś
cosx=cos
2x2−sin
2x2=
144169 −
25169 =
119169 .
24 sty 16:49
daras: Mila & pigor
Mati już dawno zdał maturę
24 sty 20:54
pigor: ...no tak, ale tam ktoś inny w innym poście miał wąty
co do tego wyniku i podał link tutaj, no to ') sprawdziłem ...
24 sty 22:11