Przedstaw w uproszczonej postaci.
matematyk: (x5−1)=?
Przedstaw w uproszczonej postaci.
2 kwi 20:37
Przewiduje pokój: jak nie znasz wzoru na a5 − b5 to musisz niestety podzielić przez (x−1)
2 kwi 20:39
Eta:
x5−1= (x−1)(x4+x3+x2+1)
2 kwi 20:39
MQ: Dla mnie najprostsza postać, to ta pierwotna
2 kwi 20:45
matematyk: Dla sprawdzenia jesli możecie:
Dane sa wielomiany W(x)=(x−1)(x6+x5+x4+x3+x2+x+1) i G(x)=x7+(3a+2b)x6−5a−4b.
Wyznacz a i b, dla ktorych dane wielomiany są równe.
2 kwi 20:54
Przewiduje pokój: 3a + 2b = 0
−5a − 4b = 1
2 kwi 20:55
matematyk: Mogłbys krok po kroczku?

Dziekuje za wszystko
2 kwi 20:56
MQ: Jak tylko dla sprawdzenia, to:
3a+2b=0
i
5a+4b=1
2 kwi 20:56
Przewiduje pokój: (x−1)(x6 + x5 + x4 + x3 + x2 + x + 1) = x7 − 1 = x7 + 0x6 − 1
i porównujesz odpowiednie potegi.
2 kwi 20:57
matematyk: Wielkie dzieki jeszcze raz!
2 kwi 20:58