równ
min: | | x2+8x−2 | | x | | x+1 | |
heelp! jak to zrobić |
| + |
| = |
| |
| | x2+2x−8 | | x+4 | | x−2 | |
2 kwi 20:31
aa: prawą stronę przenieś na lewo i przyrównaj całe wyrażenie do 0, następnie sprowadź do wspólnego
mianownika i dodawaj.
2 kwi 20:37
Czesław Klott: x2+2x−8=(x+4)(x−2)
zał: x nie=−4 i x nie=2
(x2+8x−2)/[(x+4)(x−2)] + x/(x+4) − (x+1)/(x−2) = 0
[(x2+8x−2) + x*(x−2) − (x+1)*(x+4)]/[(x+4)(x−2)] =0
Ułamek =0 kiedy licznik =0
Przyrównać licznik do zera i rozwiązać r−e kwadratowe
2 kwi 20:44