Wyznacz miary kątów x i y
Ola1235:

1− 30 stopni
2− y
AB II CD
3− 50 stopni
4− x
Przepraszam za taki rysunek ale pierwszy raz rysuje na tym forum
2 kwi 20:30
Ola1235: https

/docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:mouMpHn7HjoJ:zaoczne.eu.interia.p
l/Galeria/Planimetria.pdf+wyznacz+miary+k%C4%85t%C3%B3w+x+i+y+98,40&hl=pl&gl
=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShw6AXtoaBobp04
VQVG3Dpu7q7m94PmjTVXk−QmdbJSlJZ2Tnak84
−bY
W7yT8vMxNm3prqJb6QjD8FE2cLjzsuwqqpIBj8−ILCnf7DAL3I13PgkVVJc
eSTsGDtTGU5I
256Z1&sig=AHIEtbT9z9GwI92GsDSGBmXcVoJiC3zUVw
Jakby co to jest 1 zadanie ( ładniejszy rysunek). Nie mogę
sobię poradzić też z przykładem b
2 kwi 20:32
Ola1235: Poradziłam sobie z bokiem x ale z y nie
x wyszło 30 bo AB II CD a y wychodzi 80 ... nie wiem czemu?
2 kwi 20:37
Beti:
skoro AB||CD, to:
1) kąt A = kąt D −−> 1=4 −−> x = 30o
2) kąt C = kąt B −−> kąt B = 50o
3) 3+4 = 50o+30o = 80o
y = 180o − (180o − 80o)
y = 80o
2 kwi 20:39
Ola1235: dziękuje bardzo
2 kwi 20:41