rozwiąż równanie metodą grupowania wyraz w
ola: rozwiąż równanie metodą grupowania wyraz
a) x3−2x2−x+2=0
b) X3−x2−4x+4=0
c)x4+5x3−2x2−10x=0
d)2x3−3x2+6x−9=0
2 kwi 20:29
Kasia: A) x2(x−2)−1(x−2)=0
(x2−1)(x−2)=0 Wyznaczasz miejsca zerowe i to wszystko analogicznie pozostałe przykłady
2 kwi 20:31
Przewiduje pokój: wszystkie to grupowanie 1z2 oraz 3z4
nic trudnego, Na stronie są przykłady.
2 kwi 20:31
Marshall: x3−2x2−x+2=0
10 mar 16:16
ruda 17: 4x
3+4x
2−x−1=0
Prosze o pomoc w rozwiazaniu, nie wiem czy dobrze zrobilam.
Z gory dziekuje
24 kwi 15:57
yht:
x=−1, x=−1/2, x=1/2 to poprawna odp.
24 kwi 15:58
Janek191:
d) 2 x3 −3 x2 + 6 x − 9 = 0
x2*( 2 x − 3) + 3*( 2x − 3) = 0
( 2 x − 3)*( x2 + 3) = 0
2 x − 3 = 0 x2 + 3 > 0
x = 1,5
=====
24 kwi 22:37
Janek191:
d) 2 x3 −3 x2 + 6 x − 9 = 0
x2*( 2 x − 3) + 3*( 2x − 3) = 0
( 2 x − 3)*( x2 + 3) = 0
2 x − 3 = 0 x2 + 3 > 0
x = 1,5
=====
24 kwi 22:38