Wartość bezwzględna
Nie rozumiem :( : Obliczy mi to ktoś, proszę?
a) √(2x−1)2=8
b)√4−3x2 =6 lub √(4−3x)2= 6
c) |6−x|≤ 4
d) Rozwiąż nierówność
|x+5 | ≥2
i | 6−x| ≤ 4 proszę o obliczenia
2 kwi 20:17
Kasia: a) |2x−1|=8 lub |2x−1|=−8
2x−1=8 lub 2x−1=−8
x=4,5 lub x=−3,5
Reszta analogicznie
2 kwi 20:20
Beti:
a) korzystam z własności:
√x2 = |x|
|2x−1| = 8
2x−1 = 8 lub 2x−1 = −8
2x = 9 2x = −7
c) |6−x| ≤ 4
6−x ≤ 4 i 6−x ≥ −4
x ≥ 2 x ≤ 10
xε<2,10>
pozostałe − analogicznie
2 kwi 20:21
m.: a) podnieś do kwadrat lewą i prawą stronę. możesz to zrobić bo P≥0 i L≥0
b) jak wyżej
c) opuszczasz moduł i rozważasz dwa przypadki
6−x≤4 i 6−x≥−4 czyli
d) także dwa przypadki
x+5≥2 lub x+5≤−2
proszę
2 kwi 20:23
Nie rozumiem :( : Dziękuje . A te zadanie d?
2 kwi 20:31