liczmy rzeczywiste
Marta: doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
a) pierwiastek 3 stopnia z 54+ pierwiastek 3 stopnia z 128− pierwiastek 3 stopnia z 432
b) 2pierwiastek z 3 − pierwiastek z 27 i to wszystko przez pierwiastek z 12
c) 2pierwiastek z 75 − 2 pierwiastek z 3 − pierwiastek z 300
d) pierwiastek 3 stopnia z 2 (pierwiastek 3 stopnia z 500− pierwiastek 3 stopnia z 4)
f) pierwiastek z 2 ( pierwiastek z 6 + pierwiastek z 24) i to wszystko przez pierwiastek z 3
2 kwi 19:49
prosze o pomoc : pierwiastek 3 stopnia z 54+ pierwiastek 3 stopnia z 128− pierwiastek 3 stopnia z 432
2 kwi 20:08
KPSL: a) p3{54+3√128−3√432=33√2+43√2−63√2=3√2
b) 2√3−√27√12 = 2√3−3√32√3=−12
resztę analogicznie
2 kwi 20:15
ada: a)pierwiastek 3 stopnia z 54+ pierwiastek 3 stopnia z 128− pierwiastek 3 stopnia z 432
3√2+4√2−6√2=7√2−6√2=√2
b)2pierwiastek z 3 − pierwiastek z 27 i to wszystko przez pierwiastek z 12
√3−3√3/√4*3= −2√3/2√3= −√3
c)2pierwiastek z 75 − 2 pierwiastek z 3 − pierwiastek z 300
5√3−√3−10√3=−6√3
d)pierwiastek 3 stopnia z 2 (pierwiastek 3 stopnia z 500− pierwiastek 3 stopnia z 4)
pierwiastek 3 stopnia z 2 *(5 3stopnia√2−pierwiastek 3 stopnia z 4)=5 3stopnia√4−2=3
3stopnia√4
f) pierwiastek z 2 ( pierwiastek z 6 + pierwiastek z 24) i to wszystko przez pierwiastek z 3
√2*(√6+2√6)/√3=√2*3√6/√3=3√12/√3=3√4*3/√3=6√3/√3=6
2 kwi 20:22
prosze o pomoc : wielkie dzieki
2 kwi 20:28
prosze o pomoc : oblicz
(2 −3 pierwiastek z 3 ) (2− 3 pierwiastek z 3)
2 kwi 20:58
izzz: 3√58
15 maj 15:00
olaaa.: 12 / √6 + 4 √3/√2 3√2 /√3
7 lis 20:24
Eta:
Nie wcinaj się w stare posty!
Napisz nowy i napisz to poprawnie ,bo z tego to nic nie widać o co chodzi?
7 lis 20:26
asdfgh: 2√500+3√75
15 wrz 17:13
kamcia: 2 pierwisteeek 27 odjac 4 pierwiastki z 48 plus pierwiastek 75 zpisz w postacji a pierwiastek b
3 gru 14:54
dero2005:
2√27−4√48+√75=2√9*3−4√16*3+√25*3=6√3−16√3+5√3=−5√3
3 gru 15:08