pomóżcie:)
patii02: | | 3 | |
w trojkat prostokatny o przyprostokatnych długosci |
| i 2 wpisanego okrag. oblicz |
| | 2 | |
odległosc srodka okregu od wierzchołka kata prostego teggo trojkata
2 kwi 19:40
pm: dsfdsfsdfg
2 kwi 19:47
Saizou : zrób rysunek to pomogę
2 kwi 19:50
Beti:
b = 2
y = 2 − r
| | 3 | | 7 | |
c = x+y = |
| −r+2−r = |
| −2r
|
| | 2 | | 2 | |
i jednocześnie:
| | 9 | | 25 | |
c2 = a2+b2 = |
| + 4 = |
|
|
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 7 | |
porównując: |
| = |
| − 2r
|
| | 2 | | 2 | |
2r = 1
szukana odległość d jest przekątną kwadratu o boku r, więc:
d = r
√2
2 kwi 20:03
Saizou : Beti wpisanego w okrąg, a nie opisanego na okręgu
2 kwi 20:07
Beti: ale zaczyna się od: "w trójkąt", więc założyłam, że zamiast "wpisanego" powinno byś "wpisano"

Jak odezwie się autor/−ka postu to się wyjaśni
2 kwi 20:09
Beti: zresztą odwrotnie (czyli gdyby był trójkąt wpisany w okrąg) − nie miałoby sensu to zad. bo
2 kwi 20:12
Beti: znaczy sens by miało, ale byłoby za proste
2 kwi 20:13
Saizou : właśnie, to takie mylące
2 kwi 20:15
patii02: dzięki

tak ja sie pomyliłam
2 kwi 20:27