wyznacz ekstremum lokalne
pepek: f(x,y)=x2−4xy+5y2−y3
d/dx= 2x−4y=0
d/dy=−4x+10y−3y2=0
⇔ x=0 ⇒ y=0
⇔ x=4/3 ⇒ y=2/3
i co dalej..?
2 kwi 19:25
2 kwi 19:30
pepek: i dalej
d2/dx2=2 d2/dy2= 10−6y d2/dxdy=0
wyszlo 2 0
0 10−6y
po podstawieniu i wyliczeniu wyznacznika wyszlo mi ze te 2 pkt sa min lokalnmi
moga 2 pkt byc min lokalnym?
2 kwi 19:35
konrad: powinno Ci wyjść że ymin=0 dla (0,0)
2 kwi 19:37
pepek: mozesz mi to rozpisac?
2 kwi 19:39
konrad: tzn. ja skorzystałem z pewnej stronki by sprawdzić wynik
muszę sobie dokładnie przypomnieć jak to się obliczało by znaleźć błąd
2 kwi 19:44
Krzysiek: | | d2 f | |
masz błąd w pochodnej mieszanej, |
| =−4 |
| | dxdy | |
2 kwi 19:45
pepek: bo faktycznie wyszlo mi min lokalne w 0,0
ale jeszcze w tym drugim pkt wyszlo min lokalne i nie wiem gdzie blad
2 kwi 19:46
pepek: JAAAA,

spoko , dzieki
2 kwi 19:47