matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
TRYGONOMETRIA
Rafał:
Wiedząc, że kąt α jest kątem ostrym i tg α + 1/tg α = 4, oblicz tg
2
α + (1/tg α)
2
2 kwi 19:24
M:
9 lut 06:04
Goblin:
1
tgα+
=4
tgα
1
(tgα+
)
2
=16
tgα
1
1
tg
2
α+2*tgα*
+(
)
2
=16
tgα
tgα
1
1
tg
2
α+(
)
2
=16−2*tgα*
tgα
tgα
1
tg
2
α+(
)
2
=16−2=14
tgα
9 lut 09:38
NN:
1
1
tg
2
α+
= (tgα+
)
2
−2= 4
2
−2=14
tg
2
α
tgα
9 lut 13:04