trygonometria
Madzia: Icos2(x−11/pi)I = −1/2 −> w pzedziale <−pi,pi>
I2cosx +1I <2
proszę o rozwiązanie
2 kwi 19:23
m.: więc wyciągnij 2 przed nawias
| | 1 | |
i masz 2(cosx+ |
| )<2 nawiasy to moduł i dzielisz przez dwa |
| | 2 | |
i rozważ dwa przypadki:
| | 1 | | 1 | |
cosx+ |
| <1 i cosx+ |
| >−1 |
| | 2 | | 2 | |
rysujesz na wykresie i odczytujesz
| | 1 | |
czyli w zasadzie rysujesz cosx< |
| bo cosx należy do zbioru <−1,1> |
| | 2 | |
i łączysz z założeniem że przedział wynosi <−pi,pi>
| | pi | | pi | |
czyli x∊<−pi, − |
| > i ∊< |
| ,pi> |
| | 3 | | 3 | |
2 kwi 19:34
Madzia: czyli wartosc bezwzgledna jest nie ważna? nic sie nie rozpatruje ani nic na przypadki?
a co z równaniem? dał byś rade?
2 kwi 19:39
m.: czekaj bo trochę nie rozumiem
wartość bezwzględna jest ważna a ja napisałam nawiasy zamiast modułu bo nie wiem jak się robi
te pionowe kreski.
rozważasz dwa przypadki bo opuszczasz moduł zgodnie z jego definicją
2 kwi 19:42
Madzia: ok ok rozumiem, a teraz równanie dał byś radę ?
2 kwi 19:45
m.: tak a tam jest 11/pi?
cos2(x−11/pi)I = −1/2
więc rozważasz dwa przypadki
| | 1 | | 1 | |
cos2(x−11/pi)=− |
| lub cos2(x−11/pi)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | pi | |
cosα=1/2 jeżeli α= |
| okres pomijamy bo masz rozwiązać w przedziale <−pi,pi> |
| | 6 | |
| | pi | |
cosα=−1/2 jeżeli α=− |
| |
| | 6 | |
| | pi | | pi | |
czyli 2(x−11/pi)= |
| lub 2(x−11/pi)=− |
| |
| | 6 | | 6 | |
i dalej przekształcasz do otrzymania x
2 kwi 19:51
Madzia: a nie powinno tam być +2kpi?
2 kwi 19:59
Madzia: a a ok wiem
2 kwi 19:59
Saizou : pionowe kreski to literka L mała, albo drukowana i
2 kwi 20:01
2 kwi 20:02
Madzia: a takie coś
Dla jakiej wartości parametru a równanie I3−4sinxI=a+5 jest sprzeczne? dał rade by ktoś?
2 kwi 20:10
m.: z własności L moduł L jest zawsze większy lub równy 0
2 kwi 20:14
m.: więc jeżeli a+5<0
I3−4sinxl ≥0
więc dla a<−5 równanie jest sprzeczne
przynajmniej tak mi się wydaje
2 kwi 20:15