współczynniki wielomianu
Monika: wyznacz współczynniki wielomianu w(x)=x4+ax3+bx2+cx+d, wiedząc, że zbiorem rozwiązań
nierówności W(x)>0 jest x należące do przedziałów (−∞; −2), (1;4); (4;+∞). wie ktoś jak
zrobić?
2 kwi 19:11
Beti:
czyli wielomian ma 3 m. zer., w tym jedno podwójne. Można więc go zapisać tak:
w(x) = (x+2)(x−1)(x−4)2
Powymnażaj, a dowiesz się jaka wartość mają współczynniki a,b,c,d.
2 kwi 19:17
m.: to znacz że prawdopodobnie −2, 1 i 4 to miejsca zerowe funkcji.
więc tworzysz układ równań
W(1)=0 W(−2)=0 W(4) = 0 a z drugiej strony podstawiasz do
W(x)=x4+ax3+bx2+cx+d
W(1)=1+a+b+c+d
W(−2)=16−8a+4b−2c+d
W(4)=256+64a+16b+4c+d
i powstają układy równań:
a+b+c+d=−1
−8a+4b−2c+d=−16
64a+16b+ac+d=−256
i teraz może odejmij stronami pierwsze z drugim
a i jeszcze zauważ że 4 to pierwiastek podwójny bo jego wykres odbija się w 4
2 kwi 19:23